Att kolla på idrottstävlingar, såsom olympiska spelen, är spännande och storslaget. Det är extra kul när man får se idrottsstjärnor från sitt hemland hamna på en pallplats. Något som däremot inte är lika kul är när man får reda på att en idrottsstjärna har dopat sig. I den här texten ska jag berätta mer om ett dopningspreparat som kallas testosteron.
Om testosteron
Testosteron är ett manligt könshormon och som utsöndras i testiklarna. Hormonet finns även hos kvinnor i en mindre mängd och utsöndras då i äggstockarna. Testosteron är viktigt för bland annat skelettet, könsdriften och musklerna. När man inom idrottsvärlden pratar om dopningspreparatet testosteron så är det istället en anabolisk steroid det handlar om. Anabola steroider är bildade syntetiskt av testosteron och brukar kallas för AAS (androgena-anabola steroider). Eftersom testosteron hjälper till att lättare bygga muskler och prestera bättre så är anabola steroider förekommande inom idrottsvärlden.
Klassas som dopning
År 1999 bildades den världsomspännande organisationen World Anti-Doping Agency (WADA). Syftet med organisationen är att motarbeta droganvändning inom sport. WADA har en lista över droger som är förbjudna att använda inom idrottsvärlden. På listan hittar vi bland annat några ämnen som är naturligt förekommande i kroppen, men som är förbjudna då de intas från utsidan av kroppen. En av dessa förbjudna droger är testosteron. Tyvärr så räcker detta inte helt för att stoppa droganvändandet då dopningsskandaler fortsätter att dyka upp.
Effekter av testosteron
Testosteron används av både män och kvinnor inom idrottsvärlden. Drogen har en förmanligande effekt vilket kan märkas hos kvinnor genom en mörkare röst, ökad kroppsbehåring, minskade bröst, förstorad klitoris och menstruationsstörningar. Skadliga effekter hos män är exempelvis att deras egna hormonproduktion försvagas. Detta leder i sin tur till krympningar hos bland annat testiklarna, som står för den naturliga testosterontillverkningen. Användning av testosteron kan även leda till hjärt- och kärlproblem genom att blodtrycket höjs och det goda kolesterolet HDl sänks. Då hjärtat är en muskel finns det en risk att det förstoras vid användning av testosteron, vilket i sin tur kan leda till att hjärtat får en minskad syresättning samt en nedsatt förmåga att cirkulera blod.